SAT MONTENEGRO

SatMontenegro Pretrazivac

Прилагођена претрага

Rezultati Pretrage

BULSAT 060400 04 2D5D4C1442E561A99983E7571363E69C

EX YU TV PROGRAM


  Croatel napokon pokrenuo vlastiti DVB-T multipleks

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj postova : 1202
  Registration date : 12.03.2007

  Croatel napokon pokrenuo vlastiti DVB-T multipleks

  Postaj by Admin on čet tra 19 2007, 01:55


  Korak bliže digitalizaciji
  Croatel napokon pokrenuo vlastiti DVB-T multipleks
  Autor teksta: SateliTV Redakcija, jučer u 13:54

  Prošlo je mnogo vremena od kada smo pisali da hrvatska telekomunikacijska tvrtka Croatel (Croatia Telecommunications) koja je najpoznatija po uplinkanju ex-yu kanala na satelit Amos na 4° zapadno, planira pokrenuti vlastiti DVB-T multipleks u gradu Zagrebu.

  DVB-T multipleks Croatela je prema početnim najavama trebao sadržavati četiri SDTV (standard definition TV) i jedan HDTV kanal, a glavni "korisnik" HDTV kapaciteta trebala bi biti Nova TV. S jučerašnjim danom, Croatel je napokon aktivirao DVB-T signal sa odašiljača na Eurotoweru, a jakost signala je više nego odlična. U multipleksu se trenutno emitira pet SDTV kanala (HRT 1, HRT 2, HRT Plus, Nova TV i RTL Televizija) te jedan kanal u HDTV formatu HD Test 1. Svi programi koriste kompresiju Mpeg4 AVC (Advanced Video Coding), a HD test 1 emitira i AC3 zvuk. Ovo je po prvi puta da se u Hrvatskoj DVB-T mreži emitira i kanal HRT Plus koji se do sada emitirao isključivo putem satelita Hot Bird (13° istočno) i u sklopu kabelskih mreža.

  Kako je većina DVB-T prijemnika u Hrvatskoj kompatibilna sa DVB-T1 standardom i Mpeg-2 kompresijom, korisnici navedenih uređaja će (vjerovatno) moći pronaći signal i kanale multipleksa, no nažalost neće moći gledati kanale zbog nekompatibilnih kompresijskih standarda. Za prijem HDTV kanala HD Test ispod kojeg se prema nekim informacijama krije kanal Discovery HD, potreban je DVB-T prijemnik kompatibilan sa Mpeg4 kompresijom i HDTV standardom, te da posjeduje HDMI video izlaz. Naravno, za potpuni "doživljaj" prijema HDTV kanala trebate i HDTV televizor (oznaka HD Ready).

  No Croatelov potez da aktivira vlastiti mux u Mpeg4 kompresiji samo je dokaz da je sve izglednije to da će Hrvatska u konačnici za vlastitu DVB-T mrežu koristiti upravo taj kompresijski standard, a ne Mpeg2 koji je već pomalo zastario. Naši susjedi Slovenci također su se odlučili koristiti Mpeg4 kompresiju.

  (Skendi.com / hr.rec.tv.dvb-t / SF)
  Signal je više nego dostatan
  Pronađeni kanali sa "običnim" Mpeg2 digitalnim zemaljskim prijemnikom
   Sada je: pon svi 28 2018, 10:49.