SAT MONTENEGRO

SatMontenegro Pretrazivac

Прилагођена претрага

Rezultati Pretrage

BULSAT 060400 04 2D5D4C1442E561A99983E7571363E69C

EX YU TV PROGRAM


  Premiere za sada ipak neće u NDS

  Share
  avatar
  Boki
  Moderator

  Broj postova : 309
  Registration date : 13.03.2007

  Premiere za sada ipak neće u NDS

  Postaj by Boki on uto oľu 13 2007, 01:21

  Njemačka platforma Premiere ipak još neko vrijeme neće promijeniti sustav kodiranja Nagravision. Naime, pisanja nekih njemačkih medija da Premiere pregovara sa NDS-om o prelasku u Videoguard sistem kodiranja ipak se neće obistiniti do daljnjega odnosno barem ne u onom obliku u kojem je bilo riječ.

  Naime, Premiere pay tv kanali budu koristili Videoguard sustav kodiranja no samo u području kabelske televizije KabelBW. Točnije, Kabel BW vršit će re-encrypting u Videoguard (prvo dekodiranje Nagre Aladin sa satelita, potom kodiranje kanala u Videoguard za potrebe svoje mreže). Premiere će putem satelita i dalje koristiti sustav kodiranja Nagravision Aladin, a izgledan je nastavak suradnje sa Kudelskim i u budućnosti.

  Kabel BW dosada je u svojoj digitalnoj mreži koristio kodni sistem Kabel Deutschlanda i Premiere-a no zbog problema sa Kabel Deutschlandom Kabel BW odlučio je koristiti vlastiti kodni sustav. Kabel BW dosad je koristio "K01" "K02" i "K09" kartice Kabel Deutschlanda koje su omogućavale da se gledatelji pretplate na dodatne sadržaje kao što su Kabel Digital Home i Premiere. Tijekom "promjene" kodnog sustava postojeći će se Nagra kompatibilni prijemnici konvertirati u NDS prijemnike putem OTA (over the air) downloada.

  Kabel BW je četvrti po veličini kabelski operater u Njemačkoj - iza Kabel Deutschlanda, ISH-a i Iesy.


  Autor teksta: SateliTV Redakcija
  avatar
  Boki
  Moderator

  Broj postova : 309
  Registration date : 13.03.2007

  Prelazi li Njemačka na NDS?

  Postaj by Boki on uto oľu 13 2007, 01:22

  Njemačko je tržište oduvijek bilo svojevrsni Eldorado za veliki News Corporation i njegov NDS. Toliko veliko tržište sa tolikim brojem kućanstava koji televiziju prate preko satelita (prema nekim procjenama, više od 16 milijuna kućanstava prati tv preko satelita), a još je veći broj onih koji televiziju prate preko kabelske televizije, s tim da je najveći davatelj usluga kabelske televizije Kabel Deutschland.

  Naravno da je tržište sa tolikim brojem kućanstava itekako primamljivo jer može donijeti i basnoslovnu zaradu - a što je na kraju krajeva cilj svake tvrtke čiji je poslovni cilj što veći profit. Može se reći da je Njemačka dugo godina bila utočište Nagravision sistemu. Nagra se koristi i u kabelskim sistemima i u DTH (Premiere), pa bi ulazak NDS-a na ovo tržište Kudelskog mogao itekako uzdrmati.

  Naime, NDS je na velika vrata ušao na Njemačko tržište tako što je njegov kodni sustav NDS Videoguard odabran kao zaštita za digitalnu televiziju koju nudi jedan od najznačajnijih i najvećih kabelskih operatora u toj zemlji - Kabel BW. Kabel BW ima 2.3 milijuna klijenata i emitira više od 80 kanala u analognom sistemu odnosno više stotina kanala u digitalnom obliku, uključujući i HDTV. Dakle, može se reći da za početak NDS nije mogao poželjeti bolji razvoj situacije jer jedan veliki zadovoljan klijent je najbolja reklama. Dakako, iako je kabelska u njemačkoj prisutna u ogromnom broju kućanstava nas više zanima stanje na satelitu. Naime, prema nekim još uvijek neslužbenim informacijama iz njemačkih medija i DTH platforma Premiere započela je pregovore sa NDS-om o eventualnom prelasku sa Nagre na VideoGuard sistem. Kako će taj prijelaz biti realiziran i koliko će sve to koštati nije poznato ali jedna stvar je sigurna - koštati će jako, jako puno jer će VideoGuard kartice - koštaju, VideoGuard sistem - košta, a prilagodba ili zamjena starih prijemnika košta još i više.

  Što bi Premiere dobio eventualnim prelaskom na NDS? Puno toga! Premiere se već dugi niz godina bori sa piratstvom koje iz mjeseca u mjesec uzima sve više maha i gura tu platformu u poslovni minus (broj pretplatnika opada iz mjeseca u mjesec zbog mogućnosti gledanja piratskim putem). NDS bi platformu zasigurno dobro zaštitio od piratstva no naprosto postoji previše otvorenih tehničkih pitanja da bi prijelaz iz Nagre u Videoguard bio lagan. No na kraju krajeva možda su inžinjeri NDS-a smislili način koji će olakšati prijelaz u sistem koji toliko dugo vremena žele uvesti na njemačko tržište. Ukoliko Premiere odluči promijeniti sustav kodiranja to će ujedno značiti i 3.3 milijuna novih korisnika NDS Videoguard kartica.

  A hoće li se Nagravision boriti za svoje najveće tržište ili će ga slegnutim ramenima prepustiti najvećem rivalu ostaje da vidimo.

  Izvor: SatVision

  Autor teksta: SateliTV Redakcija

   Sada je: uto tra 24 2018, 19:15.