SAT MONTENEGRO

SatMontenegro Pretrazivac

Прилагођена претрага

Rezultati Pretrage

BULSAT 060400 04 2D5D4C1442E561A99983E7571363E69C

EX YU TV PROGRAM


  Hoće li Mpeg4 pobijediti Mpeg2?

  Share
  avatar
  gaston33
  Moderator

  Male Broj postova : 806
  Age : 41
  Localisation : Montenegro
  Emploi : dess
  Loisirs : sdfds
  Registration date : 12.03.2007

  Hoće li Mpeg4 pobijediti Mpeg2?

  Postaj by gaston33 on sri svi 23 2007, 20:51

  Rat formata
  Hoće li Mpeg4 pobijediti Mpeg2?
  Autor teksta: SateliTV Redakcija, jučer u 19:59

  Samo pokretanje kanala HRT HD na mala je vrata u Hrvatsku DVB-T mrežu uvelo Mpeg4 kompresiju, no kako je riječ o HDTV kanalu, nije bilo razloga za paniku kod korisnika koji su imali "obične" Mpeg2 DVB-T prijemnike.

  No nakon što je Croatel pokrenuo svoj DVB-T multipleks sa Eurotowera u Zagrebu na kanalu C24 situacija se drastično promijenila. Croatelov DVB-T multipleks ima šest kanala od čega ih 5 emitira u standardnoj razlučivosti, a jedan kanal u visokoj razlučivosti. Radi se o kanalima HRT 1, HRT 2, HRT Plus, RTL Televizija, Nova TV (svih 5 u SDTV) te Discovery HD Europe (HDTV). Pojavom ovog multipleksa povećan je broj hrvatskih kućanstava koja su spremna kupiti Mpeg4 kompatibilan digitalni zemaljski prijemnik, što znači da u konačnici sve ovisi upravo o kvaliteti i veličini ponude.

  No već na prvi pogled Mpeg4 pruža brojne prednosti u odnosu na Mpeg2 format. Croatelovih pet kanala u SDTV formatu (npr. HRT 1) emitiraju se sa protokom od 2.5 Mbit/s uz minimalan gubitak u kvaliteti slike zbog komprimiranja, a Discovery HD se emitira u više od 10 Mbita. Jednostavnom matematikom možemo doći do računice da se na jednom DVB-T multipleksu koji koristi Mpeg4 kompresiju može emitirati čak 9 "običnih" TV kanala! Uposlimo li tu i statistički multipleks i smanjimo li rezoluciju kanala na 544x576 piksela broj kanala se dodatno povećava i u konačnici dobivamo vrlo fleksibilnu mrežu koja može konkurirati digitalnoj satelitskoj, kabelskoj i digitalnoj kabelskoj, pa čak i IPTV-u!

  Hrvatska se kao zemlja još uvijek dvoumi između dva formata: Mpeg2 koji se trenutno koristi u eksperimentalnim multipleksima OiV-a diljem zemlje i novog Mpeg4 formata koji uzima sve više maha u ostatku Europe. Slovenija je dugo vremena testirala DVB-T u Mpeg2 formatu no u konačnici se odlučila za emitiranje u Mpeg4 formatu što će joj omogućiti da zemaljskim putem na otprilike 6 multipleks kanala emitira preko 50 SDTV kanala (ili manji broj SDTV kanala uz HDTV programe). Iako u susjednoj Srbiji DVB-T još uvijek nije važna tema sve je izglednije da će se i tamo koristiti Mpeg4 kompresija što će ponovo omogućiti da digitalna zemaljska mreža bude velik konkurent rasprostranjenoj kabelskoj televiziji ili pak satelitskoj televiziji.

  No postavlja se pitanje zašto zemlje kao Velika Britanija, Italija ili Španjolska dosad nisu uvele Mpeg4? Razlog je vrlo jednostavan - u trenucima kada su započeli sa razvojem digitalne zemaljske televizije Mpeg4 kompresija za DVB-T je bila u svojim povojima i nije niti postojala šansa da se koristi. Danas u Velikoj Britaniji BSkyB razmatra mogućnost pokretanja vlastitog DVB-T pay tv multipleksa koji bi koristio Mpeg4 kompresiju, a i BBC planira HDTV kanale emitirati u Mpeg4 formatu. U Francuskoj se nekodirani kanali emitiraju u Mpeg2 formatu ali pay tv je za svoje potrebe odabrao Mpeg4. U Poljskoj je unatoč neslaganjima javne televizije i komercijalnih televizija po pitanju DVB-T mreže poznato da će se za komprimiranje slike koristiti Mpeg4, što znači da Mpeg2 polako ali sigurno gubi utrku sa svojim nasljednikom.

  Pitanje je koliko je Hrvatska duboko zagazila sa Mpeg2 kompresijom i može li se izvući na vrijeme kako bi usvojila Mpeg4 standard? Kako je DVB-T emitiranje kod nas ionako u eksperimentalnoj fazi, prema korisnicima koji su već kupili DVB-T prijemnike koji su kompatibilni samo sa Mpeg2 standardom država se može ponašati bezobrazno ("Tko vam je kriv što ste kupovali dok je eksperimentalna faza"), uz ispriku ("Žao nam je ali niste trebali kupovati"), uz novčanu podršku ("Dobit ćete zamjenski DVB-T prijemnik koji je kompatibilan sa Mpeg4 kompresijom za malu naknadu") ili tako što će korisnike prisiliti da za veću ponudu nabave novi prijemnik tako što bi samo jedan digitalni multipleks bio rezerviran za Mpeg2 kompresiju, a ostali bi emitirali u "novom" Mpeg4 formatu.

  Čak su i stručnjaci našeg OiV-a (Odašiljači i Veze d.o.o.) u potpunosti svjesni činjenice da bi DVB-T mreža u Mpeg2 formatu bila potpun promašaj, a Mpeg2 nazivaju prošlošću.

  Posve je jasno da je nositelj digitalizacije u nas Hrvatska Radio Televizija pošto se radi o daleko najjačoj tv kući kod nas ali i u cijeloj regiji. HRT ima mogućnosti i snage da izvede cijeli projekt i da pritom pogura digitalizaciju zemlje prema naprijed. I sam HRT bi profitirao od Mpeg4 kompresije - ako uzmemo u obzir formulu Croatelovog multipleksa, to bi značilo da bi HRT u svojem multipleksu mogao emitirati 5 SDTV i 1 HDTV kanal (HRT 1, HRT 2, HRT Plus i još dva kanala i HRT HD). Prema više puta u medijima objavljenim informacijama, država bi trebala sufinancirati nabavku veće količine digitalnih zemaljskih prijemnika koji će biti kompatibilni sa domaćom DVB-T mrežom, a njihova cijena nebi smjela biti previsoka (pošto će se uvoziti iz Kine). No nažalost kako je ovo izborna godina do konkretnih informacija i odluka naše vlade ćemo ipak čekati još neko vrijeme.

   Sada je: pon lip 25 2018, 10:37.