SAT MONTENEGRO

SatMontenegro Pretrazivac

Прилагођена претрага

Rezultati Pretrage

BULSAT 060400 04 2D5D4C1442E561A99983E7571363E69C

EX YU TV PROGRAM


  HTV 4 - prvi domaći informativni kanal

  Share
  avatar
  gaston33
  Moderator

  Male Broj postova : 806
  Age : 41
  Localisation : Montenegro
  Emploi : dess
  Loisirs : sdfds
  Registration date : 12.03.2007

  HTV 4 - prvi domaći informativni kanal

  Postaj by gaston33 on ned srp 22 2007, 21:59

  Prve najave digitalizacije
  HTV 4 - prvi domaći informativni kanal
  Autor teksta: SateliTV Redakcija, 16.7.2007 u 14:30

  Hrvatska Radio Televizija odnosno ravnatelj Vanja Sutlić prošlog je tjedna medijima natuknuo da HRT već 1.1.2008 planira pokrenuti prvi hrvatski informativni kanal - ukupno četvrti kanal Hrvatske Televizije koji će biti poznat pod imenom HTV 4 ili HTV News (nije precizirano).

  Informativni kanal bi se prema riječima g. Sutlića u početku financirao djelomično iz kase HRT-a, a kasnije bi se mogao samofinancirati reklamama ili sa naknadom od kabelskih ili satelitskih operatora. Glavni problem kod pokretanja novog kanala predstavlja njegova pokrivenost odnosno činjenica da u startu neće biti dostupan svim pretplatnicima iako će se djelomično financirati od strane HRT-a. No postoji mogućnost da HRT uopće neće financirati kanal od novca koji naša javna televizija dobiva od pretplate već da se novi kanal financira od novca zarađenog prodajom marketinškog prostora na HRT 1 i 2. U tom slučaju vjerovatno ne postoji valjan argument koji bi spriječio pokretanje novog HRT-ovog programa.

  HTV 3 i 4 nužan su korak u digitalizaciji zemlje - podsjetimo da bi Hrvatska prema sadašnjim (ali još uvijek neslužbenim planovima) mogla ugasiti analogno zemaljsko emitiranje već 2011 godine. Više od 75% zemlje pokriveno je DVB-T signalom, a plan je da se pokrivenost u kratkom roku popne na čak 90%. Digitalnim putem se trenutno emitiraju samo kanali HRT 1, HRT 2, Nova TV i RTL Televizija što je nažalost nedovoljno da se većina kućanstava ove zemlje svojevoljno prebaci na digitalnu zemaljsku televiziju.

  Iako su planovi HRT-a za svaku pohvalu, bez konkretnih poteza vlade koja je trenutno u predizbornoj fazi, teško da možemo očekivati skoru digitalizaciju. Hrvatska bi do kraja ove godine trebala donijeti odluku o standardu koji će se koristiti u digitalnoj zemaljskoj mreži (mogućnosti su DVB-T1 / Mpeg2 i DVB-T1 / Mpeg4) te samu strategiju prelaska - odnosno konkretne datume gašenja analognih odašiljača i startanje novih digitalnih multipleks kanala u koordinaciji sa susjednim državama. Nužno je i raspisati natječaje za dodjelu koncesija u digitalnoj zemaljskoj mreži.

  Ne trebamo zaboraviti ni na mogući faktor iznenađenja da se niti jedna od najava Vanje Sutlića ne ostvari: podsjetimo da je bivši ravnatelj HRT-a Mirko Galić u više navrata najavljivao brojne projekte ipak na kraju nisu realizirani, a pokušaj HRT-a da transformira programsku shemu HRT Plusa nabolje (kanal bi emitirao uglavnom sportske sadržaje i financirao bi se od reklama, prodaje satelitskih kartica i naknade koju bi ubirao od kabelskih operatora) blokiralo je programsko vijeće koje je zatražilo dodatna pojašnjenja i financijske analize.

  Iako se u brojnim medijima HTV 4 spominje kao prvi informativni kanal na području zemalja bivše Jugoslavije - to nije točno. U susjednoj Sloveniji već se neko vrijeme emitira usko specijalizirani informativni kanal Info TV - u kabelskim mrežama, dakako.

   Sada je: pon svi 28 2018, 10:50.