SAT MONTENEGRO

SatMontenegro Pretrazivac

Прилагођена претрага

Rezultati Pretrage

BULSAT 060400 04 2D5D4C1442E561A99983E7571363E69C

EX YU TV PROGRAM


  BBC i ITV planiraju kodirati satelitski signal?

  Share
  avatar
  Boki
  Moderator

  Broj postova : 309
  Registration date : 13.03.2007

  BBC i ITV planiraju kodirati satelitski signal?

  Postaj by Boki on čet oľu 15 2007, 20:27

  Ljubitelji britanskih satelitskih programa BBC i ITV u Europi uskoro bi mogli poprilično razočarani nakon što na svojim omiljenim kanalima ugledaju - crne ekrane! Naime, BBC i ITV ozbiljno razmišljaju o tome da ponovo kodiraju satelitski signal svojih kanala.

  Naime, BBC i ITV sudjeluju u još jednom britanskom projektu digitalizacije zemlje - FreeSat, posebne digitalne satelitske platforme koja će biti besplatna za žitelje Velike Britanije, no signal kanala biti će kodiran, a gledatelji će dobiti dekoderske kartice besplatno ili za simboličnu naknadu. FreeSat će biti satelitska verzija digitalne zemaljske mreže FreeView koja broji 20-tak kanala. U ponudi FreeSat platforme naći će se i digitalni videorekorder (PVR), a biti će i podrške za HDTV. Start platforme Freesat je planiran iduće godine.

  Razlog kodiranja programa BBC i ITV može biti i skorašnje pojavljivanje satelita Astra 2E na poziciji 28.2° istočno, a taj satelit za razliku od Astre 2D signalom ne pokriva samo britansko otočje pa bi stoga moglo biti problema sa autorskim pravima. BBC je već dugo vremena pod pritiskom velikih produkcijskih kuća koje zamjeraju nekodirano emitiranje BBC-a putem satelita pošto je signal vidljiv i u okolnim zemljama (rubni djelovi Španjolske, Francuske, Nizozemska, Belgija) pa bi BBC kodiranjem mogao riješiti puno problema.

  Podsjetimo: BBC je sa nekodiranim emitiranjem preko satelita započeo prije nekoliko godina, kada je odlučio ne plaćati britanskom Sky Digitalu za kodiranje svojih kanala u sustavu NDS Videoguard. Kanali BBC-a su potom preseljeni na novi satelit Astra 2D koji je jamčio da signal BBC-a neće biti lako vidljiv u ostatku Europe. BBC-ov korak su počele slijediti i druge britanske TV kuće kao što su Channel 4 i ITV.
  Izvor: Parabola.cz

  Autor teksta: SateliTV Redakcija

   Sada je: pon lip 18 2018, 20:05.