SAT MONTENEGRO

SatMontenegro Pretrazivac

Прилагођена претрага

Rezultati Pretrage

BULSAT 060400 04 2D5D4C1442E561A99983E7571363E69C

EX YU TV PROGRAM


  Strava i užas makar privremeno nestali sa malih ekrana?

  Share

  acob
  Moderator

  Broj postova : 4
  Registration date : 27.07.2008

  Strava i užas makar privremeno nestali sa malih ekrana?

  Postaj by acob on uto srp 29 2008, 13:43


  Nove dobne oznake koje su nedavno osvanule na prva dva programa HRT-a najednom su nestale sa malih ekrana - razlog za to je možda činjenica da su potpuno užasne i stravično loše napravljene? Iza prilično plemenite ideje koja bi trebala pomoći roditeljima da pripaze na to što im djeca gledaju na televiziji izrodila (doslovno izrodila) se nakaza kakva nema nigdje na svijetu.

  Dakle, da vam objasnimo što zapravo te oznake trebaju značiti odnosno koja im je zadaća. Načelna zadaća za bilo kakvu dobnu oznaku na ekranu je da upozori gledatelja ili roditelja da je sadržaj primjeren ili neprimjeren za sve one koji su mlađi od 12, 15 ili 18 godina.

  Pošto ovo nije nikakva novost - riječ je o metodi koja se koristi u mnogim europskim i svjetskim zemljama bilo je za očekivati da ćemo ipak pokušati izmisliti toplu vodu, jer ipak, mi smo najpametniji na svijetu pa ćemo eto, napraviti baš onako kako nama paše.

  Pa, stoga, idemo proučiti tri načelne metode označavanja primjerenosti sadržaja po dobnim kategorijama koje se koriste u Europi:

  1) prva je da se prije spornih sadržaja emitira tekstualnom upozorenje sa ili bez spikera koji bi ponovio da se radi o neprimjerenim sadržajima.
  2) druga je da se na početku emitiranja spornih sadržaja nasuprot logotipa kanala prikaže dobna oznaka koja nakon nekoliko minuta nestaje, no u nekim zemljama se pojavljuje još nekoliko puta tijekom trajanja emisije.
  3) treća je da se za cijelo vrijeme trajanja spornih sadržaja emitira dobna oznaka nasuprot logotipa kanala, no ona je obično malena i jedva primjetna kako se gledateljima nebi skretala pozornost sa gledanih sadržaja.

  U koju kategoriju spadamo mi u Hrvatskoj? Paaa.... manje - više u sve tri! Prvo se prije spornih sadržaja emitira tekstualno upozorenje koje traje dobrih desetak sekundi (iako je sasvim dovoljno 3-5 sekundi da se vidi ogromni odvratni krug 12, 15 ili 18) pa se onda nasuprot logotipa kanala pojavljuje ogroman krug koji bi prema standardu trebao biti promjera dobrih 20 mm (a što je naravno, poprilično upečatljivo), koji niti je transparentan, niti je malen već je toliko velik i kričav da može savršeno dobro osvijetliti zatamnjenu sobu. I ne, tu nije kraj. To čudovište od dobne oznake OSTAJE na ekranu cijelo vrijeme, do kraja trajanja spornog programskoj zadržaja. Ma nije li to divno i krasno? Dakle, imamo prvo upozorenje na početku emitiranja programa, pa em što je dobna oznaka ogromna i potpuno upečatljiva ona ostaje na ekranu non-stop.

  Da. Ovako to izgleda.

  Koji je smisao svega ovoga? Smisao je da nema smisla. Jedno je na ekran nalijepiti manje upečatljivu oznaku koja govori da programski sadržaj nije namijenjen za mlađe od 15 ili 18 godina (kao što je slučaj npr. u francuskoj), a drugo je kada sa takvom oznakom pokušava svima ogaditi televizija. Na kraju krajeva, zbog čega je potrebna tako velika dobna oznaka? Kako bi je možda i djeca mogla pročitati? Pa ako djeca sama sebi budu određivala što će gledati, ova metoda "preodgoja" zasigurno neće biti uspješna. S druge strane, roditelje je sasvim dovoljno naučiti da ako se nasuprot logotipa na ekranu pojavljuje malena oznaka 18 to znači da mali mora u krevet. I čemu komplikacije, kad je sve moglo biti tako jednostavno riješeno.

  Upropašten je i Dr. House.

  Ovako imamo situaciju da se komercijalne televizije ( i to s dobrim razlogom ) izvlače da im tehničke mogućnosti jednostavno ne dopuštaju uvođenje takvih megalomanskih oznaka, a HRT ih nakon nekoliko dana povlači sa malih ekrana i to zbog brojnih negodovanja javnosti. Naravno, HRT je dobio najviše jezikove juhe pošto su gledatelji dobne oznake shvatili kao njihov hir, no HRT u ovom slučaju jednostavno nije kriv, on se samo pridržavao propisa koje su donijeli hrvatski regulatori.

  Već sada se zna da će sporna odredba MORATI na prepravljanje jer je broj nezadovoljnih sve veći i veći, a činjenica da je i javna televizija HRT nakon samo nekoliko dana sa malih ekrana sklonila žuti, narančasti i crveni krug sa brojevima 12, 15 i 18 govori sama za sebe.

  Ni lokalne tv postaje nisu mogle izbjeći ovu "kaznu"

  No čak i odredba da se sadržaji koji nisu primjereni za mlađe od 12 godina ne smiju emitirati prije 21 sat je na svoj način prilično ridikulozna, naime, znate li da čak i dječji kanali poput Cartoon Networka imaju sadržaje za djecu do 14 godina. Dakle, prema toj odredbi trebalo bi zabraniti i neke emisije na Cartoon Networku. Ovako, pitanje je hoće li će se iole zanimljivi programski sadržaji uopće moći emitirati prije 21:00 sat. To bi svakako trebalo promijeniti na barem 15 (u mnogim zemljama je to 16 godina), a ne ostaviti dobnu granicu od 12 godina.

  Nadamo se da će iz VEM-a nakon brojnih pritužbi sada dobro razmisliti o tome kakve ćemo dobne oznake gledati u budućnosti.


   Sada je: ned svi 27 2018, 04:05.