SAT MONTENEGRO

SatMontenegro Pretrazivac

Прилагођена претрага

Rezultati Pretrage

BULSAT 060400 04 2D5D4C1442E561A99983E7571363E69C

EX YU TV PROGRAM


  Topfield 7700 HTCI - izvanzemaljac za digitalnu zemaljsku

  Share
  avatar
  gaston33
  Moderator

  Male Broj postova : 806
  Age : 41
  Localisation : Montenegro
  Emploi : dess
  Loisirs : sdfds
  Registration date : 12.03.2007

  Topfield 7700 HTCI - izvanzemaljac za digitalnu zemaljsku

  Postaj by gaston33 on sri svi 30 2007, 00:58

  Lovi sve
  Topfield 7700 HTCI - izvanzemaljac za digitalnu zemaljsku
  Autor teksta: SateliTV Redakcija, jučer u 17:09

  Naravno da je pojava kanala HRT HD, a kasnije i Croatelovog multipleksa u kojem se emitira 5 SDTV i 1 HDTV kanal u Mpeg4 formatu izazvao interes kupaca za digitalnim zemaljskim prijemnicima koji su kompatibilni sa HDTV emitiranjem, a samim time i Mpeg4 kompresijskim standardom. U prilogu pogledajte i video test uređaja (upozorenje: download 7.5 MB)


  VIDEO: topfield 7700 htci hd


  Nije čudo da je u trenutku kada je HRT HD krenuo sa emitiranjem na tržištu bilo svega par testnih prijemnika koji su bili u stanju loviti zemaljski HDTV signal, no naravno sa povećanim interesom gledatelja stiže i veća pošiljka kompatibilnih uređaja. Jedan od najhvaljenijih koji se spominje gotovo svugdje je Topfield 7700 HTCI - brat blizanac satelitskom 7700 HSCI no ovaj je kompatibilan sa digitalnom zemaljskom televizijom i stoga predstavlja prilično traženi komad opreme u kućanstvima koja love DVB-T signal u Zagrebu i okolici.
  Kutija uređaja
  Sprijeda

  Izvana, Topfield 7700 HTCI izgleda prilično lijepo i kvalitetno, a sprijeda ćete uz nekoliko osnovnih gumbova (Standby, Channel + - i Volume + -) pronaći i dva CI utora, za slučaj da se u budućnosti preko naše DVB-T mreže emitiraju i neki kodirani kanali, dakle odmah u startu možemo reći - dobro oboružana zvjerka. Straga se uz sada već standardne priključke kao što su SCART, S/PDIF, RS232 i RF in i out nalazi i onaj najvažniji priključak - HDMI (High Definition Multimedia Inteface) koji će vam služiti za spajanje na vaše plazme ili LCD televizore i koji će vam pružiti potpuni HDTV doživljaj (za razliku od Scarta, naravno). Uređaj posjeduje i USB port preko kojega možete u njega ubaciti najnoviji software (zapravo, sve je gotovo isto kao na Topfield 7700 HSCI). Dakako, tu su i sveprisutni cinch konektori.
  Straga

  No da ne duljimo - uređaj bi trebao podržavati DVB-T standard, Mpeg2 i Mpeg4 kompresiju te SDTV i HDTV kanale - ukratko, podržava SVE osim DVB-T2 standarda (koji usput rečeno bude zaživio tek krajem ovog desetljeća). Stoga krenimo na najvažniji dio ovog testa. Izbornik uređaja je vrlo pregledan i "user friendly" dakle, šanse da nešto možete zeznuti su smanjene na minimum, za početak odlučili smo provjeriti kakav signal imamo na običnom DVB-T multipleksu odnosno DVB-T Sljeme koji se emitira na UHF kanalu 27. Signal je vrlo dobar (kvaliteta 60%) što znači da je Topfield prošao prvu prepreku i dokazao da tuner radi vrlo dobro čak i ako antena nije usmjerena izravno prema odašiljaču već hvata odbijene signale. Dakako, Mpeg2 kanali otvaraju se trenutačno i bez ikakvih problema.
  Pogled na daljinski

  Slijedeći test je pretraga i otvaranje Croatelovog DVB-T multipleksa. Jakost signala (sa naše lokacije, dakako) na Croatelovom multipleksu je nešto veća nego kod OiV multipleksa sa Sljemena što znači da problema prilikom nalaska novih kanala nebi smjelo biti. I naravno - nije ih bilo, Croatelov multipleks je pronađen sa svih šest kanala. Svi SDTV kanali koji emitiraju u Mpeg4 formatu rade besprijekorno iako za njihovo otvaranje trebate čekati otprilike sekundu više nego za otvaranje Mpeg2 kanala (što je zapravo normalna pojava). Topfield dakako prikazuje i EPG (koji još uvijek nije sasvim točan) i to sa našim dijakritičkim znakovima -dakle, još jedan bravo za 7700 HTCI. Došao je trenutak koji smo najviše čekali - Discovery HD. Kanal HD test otvara se također samo sekundu sporije od Mpeg2 kanala, a radi besprijekorno!
  Naravno, tu je itekako važni HDMI konektor

  Dakle, trenutno imamo uređaj koji je prošao tri najvažnija testa:

  1) otvara Mpeg2 kanale
  2) otvara Mpeg4 kanale
  3) otvara HDTV kanale (Mpeg4)
  Ručno pretraživanje je vrlo jednostavno
  I dakako - uspješno!

  Ukratko, softverske karakteristike Topfielda 7700 HTCI jedva se razlikuju od bilo kojeg drugog digitalnog prijemnika - sistemsko podešavanje (podešavanje sata, podešavanje jezika izbornika, zvuka, titlova, podešavanje video formata (16:9, 4:3) ili info trake), automatsko ili ručno skeniranje svih kanala. Važno je napomenuti da je skeniranje (pa čak i ručno) potpuno automatizirano, dakle ne možete podešavati pojedine parametre multipleksa kod skeniranja. Naravno da se radi o klasičnom rješenju koje će biti puno prihvatljivije krajnjim korisnicima uređaja jer se neće morati previše mučiti oko parametara. Dakako uređaj omogućava kreiranje vlastitih lista omiljenih kanala, a kanale u listi omiljenih pa i sveukupnoj listi kanala uvijek možete preimenovati, izbrisati ili pomaknuti na neku drugu poziciju.
  Izbornik je vrlo pregledan i jednostavan
  Standardne postavke za audio/video

  Kao što smo već napomenuli uređaj posjeduje dva vrlo kompatibilna CI utora koji bi u budućnosti mogli poslužiti za kodirane kanale (napominjemo da su dodatno plaćeni tv kanali u DVB-T mreži najavljeni). U slučaju da neki kanal ne želite ostaviti dostupni svima (prije svega djeci) za to imamo i klasični parental control (roditeljski nadzor) u kojem na vrlo jednostavan način zaključavamo ili otključavamo pojedine tv kanale uz pomoć osobnog pina. Daljinski upravljač od uređaja je vrlo lagan i tanak, no jednostavan za korištenje pa je za savladavanje rada preko daljinskog potrebno manje od 30 minuta.

  Za kraj smo testirali i eksperimentalni HDTV kanal HRT-a HRT HD koji se emitira sa HRT doma u Zagrebu na kanalu UHF 26. Situacija je identična kao sa kanalom Discovery HD, dakle otvara besprijekorno sa kašnjenjem od 1 sekunde u odnosu na Mpeg2 kanale. Jedini problem kod otvaranja HRT HD-a je da trenutno na njemu nemamo što gledati osim promo isječaka koji nakon 20-tak minuta počinju blago iritirati. Uređaj ima vlastiti teletekst procesor pa je stoga moguće pratiti teletekst stranice ako ih vaš televizor ne podržava. Usporedimo li sliku na "običnim" SDTV kanalima u Mpeg2 i Mpeg4 formatu nećemo uočiti neku razliku što znači da Topfield raspolaže sa izvrsnim Mpeg2/4 dekoderom.
  HRT 2 sa EPG-om, melem za oči
  Discovery HD - radi

  Za kraj što reći osim da se radi o izvrsnom uređaju koji svakako ima svijetlu budućnost (pogotovo kod nas) jer je tehnički spreman za sve moguće izazove koji će biti stavljeni pred njega. Podrška za "obične" Mpeg2 kanale garantira da ćemo moći pratiti i stare DVB-T multipleks kanale ako država odluči ne prijeći na Mpeg4 format, a podrška za Mpeg4 i HDTV kanale osigurava upravo ono drugo - da ćemo u budućnosti moći pratiti kanale u tom standardu i u visokoj različivosti. Nakon cijelog testa možete se zapitati samo jedno "pa dobro, ima li ovaj uređaj uopće ikakve nedostatke?". Zapravo ima, a nažalost to je cijena koja se kreće oko 3000 kn. Kako je broj ovakvih uređaja na tržištu iznimno malen (na hrvatskom tržištu trenutno zapravo ne postoji niti jedan drugi model koji omogućava sve što i ovaj Topfield) ova cijena ne začuđuje pogotovo ako uzmemo u obzir mogućnosti i kvalitetu samog uređaja. Nadamo se da će u budućnosti uređaj ipak malo pojeftiniti i tako postati dostupan puno većem broju zainteresiranih kupaca.
  Razliku između Mpeg2 i Mpeg4 SDTV kanala teško da ćete primjetiti

  Osnovne karakteristike:
  HDTV / SDTV receiver
  2x CI
  HDMI izlaz
  Dolby Digital
  YPbPr
  2xScart
  Composite Video / Audio
  Mpeg2 / Mpeg4
  DVB-T
  QAM-64 / OFDM
  USB / RS232 port
  Teletext VBI + ugrađeni procesor

  ustupio: VIASAT ELECTRONIC
  cijena: ~ 2.999,00
  HRT HD -radi

  Pozitivno:
  Software, kompatibilnost, jednostavnost

  Negativno:
  Cijena, dimenzije (isto kao 7700 HSCI)

   Sada je: sub tra 21 2018, 16:45.